Wratten behandeling
Behandeling wratten
De meeste wratten verdwijnen vanzelf, maar het kan wel lang duren. Wratten op de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen zeer hardnekkig zijn. Wratten komen vaak terug, ook op een andere plek dan waar ze eerst zaten.
Behandelen is vaak niet nodig. De wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar bij twee derde van de patiënten. Behandelen is alleen nodig wanneer u last heeft van de wratten, de wratten pijn doen of als de wratten u cosmetisch storen.
Salicylzuur:
Het aanbrengen van salicylzuur in zalf of vloeistof op de wrat is bewezen effectief. Deze middelen verweken de hoornlaag. De zalf wordt eenmaal per dag aangebracht. Salicylzuur werkt beter onder een pleister of een stuk tape. Smeer de huid rondom de wrat in met een
vette zalf bijvoorbeeld vaseline. Dit beschermt de gezonde huid. Vervolgens smeert u op de wrat de zalf en dek deze af met de pleister of tape. De behandeling kan pijnlijk zijn, soms treedt irritatie op.
Vloeibare stikstof:
Met een wattenstokje wordt de wrat bevroren met vloeibare stikstof. Hierdoor wordt het weefsel beschadigd. De bedoeling is dat er een blaar ontstaat waarbij de wrat in het blaar dak achterblijft. De huid geneest binnen 4-7 dagen. De behandeling moet vaak herhaald worden met tussenpozen van enkele weken. In de tussentijd is het advies om salicylzuur te gebruiken om nog meer huidlagen te kunnen af pellen. De behandeling kan pijnlijk zijn en na een dag kunnen (bloed)blaren ontstaan. Naderhand kan de huid wat lichter gekleurd zijn, vooral bij mensen met een donkere huid.